zaterdag 21 juni 2008

PROMO 14: Rik Möhlmann

Verslagje van Koert:

Rik & Koert @ NP3

Rik start de ontmoeting met het tonen van een aantal video's. Onmiddelijk valt op dat hij een bijzondere sensibiliteit heeft voor associatieve videomontage. Rik toont hier een ambachtelijke kwaliteit die je weinig ziet. Dat is mooi. Conceptueel zijn de video's niet zo duidelijk. Rik gunt het zichzelf om meerdere concepten tegelijk in een video toe te laten. Is dit ambigue rijkheid of gewoon onduidelijk? Accoord, Rik Möhlmann (NL, 1980) collects and recycles representations from a wide variety of discourses and subcultures by letting them meet and collide. Maar wat wil deze man? Wat is de urgentie? Een quote in de Ophra Winfrey show van een man die taal wil afschaffen biedt enige houvast.

We hebben veel gesproken over ons gedeelde mediabewustzijn: De niet te onderschatten impact van mediaervaringen op de menselijke belevingswereld. Hoe hier als kunstenaar in te intervenieren? Hoe hier iets aan toe te voegen?

Na een paar uurtjes babbelen en werk bekijken realiseerden we ons dat we wel erg veel spraken over de betekenis van kunst ten opzichte van andere disciplines en over de verschillende podia om werk te presenteren. Dit is relevant voor Rik omdat hij duidelijk bezig is om zich buiten de geeigende expositie podia te orienteren. Het moge duidelijk zijn dat een video op youtube iets heel anders betekent dan een video in een witte expositieruimte. Rik is duidelijk aangetrokken tot de vrijere contexten, wat ik toejuich. Als je jezelf als kunstenaar serieus neemt, neem je niet de kunstwereld, maar de echte wereld als podium. Het is echter ook belangrijk te realiseren wat de 'affordances' van de diverse contexten zijn. Rik is hier mee bezig. Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen: